סוכרת הריונית

ערכים תקינים של סוכר הם חשובים מאוד, תמיד ובמיוחד בעת ההיריון. זו הסיבה שבמהלך ההיריון נבדקות רמות הסוכר, בצום ובהעמסה (50/100 גרם סוכר), על מנת לשלול מצב של סוכרת הריונית.

מהי סוכרת הריונית?

כ-5% מהנשים, בתקופת הריונן, תסבולנה מסוכרת הריונית. לרוב, הסוכרת מתאזנת ונעלמת לאחר הלידה.
בסוכרת הריונית, הרגישות להורמון האינסולין יורדת וכתוצאה מכך, ישנו חוסר איזון ברמות הסוכר, המתבטא ברמות סוכר גבוהות בצום ולאחר העמסה.
כתוצאה מרמות סוכר גבוהות בדם האם, גם רמות הסוכר בדם העובר גבוהות וזה עלול לגרום למספר סיכונים, ביניהם: משקל יילוד גבוה (מעלה את הסיכוי לניתוח קיסרי, על פני לידה ווגינאלית רגילה), פרע כתפיים (קושי במעבר הכתפיים בתעלת הלידה), סיבוכי נשימה ורמת סוכר לא תקינה בדם היילוד.

כיצד מטפלים?

חלק מהטיפול כולל ניטור רמות הסוכר במהלך היום. במידה וזוהי סוכרת קלה- תזונה נכונה ופעילות, יכולים יחד להוות את הפתרון. לעיתים, הסוכרת קשה יותר ויידרש טיפול ע"י אינסולין, לכן, מומלץ לשלב מעקב של אנדוקרינולוג, רופא נשים ודיאטנית.

אכילה נכונה לאיזון רמות הסוכר:

הורמון האינסולין מופרש כתגובה, בעיקר לאכילת פחמימות וסוכרים. למען איזונו, יש להקפיד על בחירה נכונה של פחמימות, חלוקה טובה שלהן במהלך היום ושילוב נכון בתפריט היומי.
לא לשכוח כי אישה בהריון, צריכה עדיין לדאוג לאספקת קלוריות, אבות מזון וויטמינים ומינרלים בכמות נאותה. 

מקורות לפחמימות:

מקור לפחמימות מגיע בעיקר מקבוצת הדגנים, אך, ישנו ריכוז של פחמימה גם בחלק מהירקות (בעיקר בפקעות ובשורשים), בקבוצת הקטניות וכמובן, בקבוצת הפירות. 

 כחלק מתזונה מאוזנת, קיימת ההמלצה הידועה- לשלב כ-65- מנות פחמימה ביום, כמובן שזה ישתנה בעת ההמלצה האישית, בהתאם למצב של כל אחת.


עלינו להבין ראשית מהי מנת פחמימה? ולאחר מכן, כיצד לבחור אותן נכון וכיצד לשלבן בתבונה בתפריט היומי…

לחם ודגן 
כ – 75 ק"ל למנה
כמות פירות
כ- 60  קק"ל למנה
כמות
לחם                   1 פרוסה אשכולית      ½ בינונית
לחם קל               2 פרוסות אבטיח         1 כוס, פלח דק
לחמנייה              ½ קטנה אגס             1 קטן
פיתה, בייגל         1/3  יחידה אפרסק       1 בינוני
קרקר מחיטה מלאה  2 יחידות בננה          1/2 בינונית
פריכיות גדולות     3 יחידות גויאבה         1 בינונית
מצה                   ½ יחידה דובדבנים      1 כוס
דגנים לא מסוכר   ½  כוס משמש/ שזיף  3 קטנים
קווקר (יבש)       2 כפות מנגו        1/3 בינוני
גרנולה ללא סוכר  2 כפות מלון            ½ קטן
סולת (יבש)         2 כפות מיץ פרי הדר  ½ כוס
פרורי לחם           2 כפות משמש מיובש 3 יחידות
אטריות, אורז       3 כפות ענבים         12 בינוניים
פתיתים (מבושל)  3 כפות צימוקים      1 כף
תירס גרעינים       ½ כוס קלמנטינה    2 קטנות
פסטה (דורום)      ¾ כוס קיווי        1 בינוני
כוסמת             4 כפות שזיף מיובש  2 יחידות
תפ"א (מבושל)   1 בינוני תות שדה    10 יחידות
תפ"א (מחית)      3 כפות תפוח עץ    1 קטן
בטטה               ½ בינוני תאנה/ תמר (יבשים) 2 בינוני
עוגיות פתי בר     2 יחידות תפוז          1 קטן
קטניות (חומוס, פול, עדשים, שעועית, אפונה, סויה ) ½ כוס מבושל תמר לח   2 יחידות
צ'יפס                10 יחידות

 

בטבלת התחליפים מצוינת מנה של "לחם ודגן"- כל שורה, למעשה בעלת ערך קלורי זהה ובעלת ערך פחמימתי זהה ועל כן, מהווה מנת פחמימה. 

מנת פרי, מצוינת גם כן בעמודה השמאלית- בפירות, קבלת הפחמימות היא ישירות מסוכר הפרי. ישנה משמעות גדולה, הן בריאותית והן מבחינת ירידה במשקל, לאופן ההכנה של מוצר המזון.

 

מהן פחמימות פשוטות, מהן פחמימות מורכבות וכיצד כדאי לבחור?  

פחמימה שהיא פשוטה– הינה סוכר פשוט ואיננה דורשת פירוק רב בגוף, תיספג מהר יותר ועל כן, תגרום לעלייה חדה יותר מרמת הסוכר בדם.
בין הפחמימות הפשוטות נמנה את הסוכר הלבן, דבש, ריבה, פירות, קמח לבן וכל המוצרים המורכבים מהם.

פחמימה מורכבת- הינה פחמימה שדורשת עיכול ופירוק ממושך יותר, לכן נספגת לאט יותר ומעלה בהדרגתיות את רמת הסוכר בדם.
בין הפחמימות המורכבות נמנה את הפסטה, אורז, לחם, דגנים וכדומה.

מוצרי מזון אשר גורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר, נקראים מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה והם גורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם. 

פחמימות מורכבות ומלאות הן המומלצות ביותר- אלו פחמימות שאינן מעובדות על ידי התעשייה, בעלות סיבים תזונתיים, אשר נמצאים בקליפת הדגנים והם המשפיעים על קצב הפירוק האיטי.
כאשר הפירוק הוא איטי, כמות הסוכר בדם עולה בהדרגתיות, פחות אינסולין מופרש בתגובה וכך, פחות סוכר נאגר כשומן. בנוסף, רמת השובע והרוגע מורגשת יותר ולאורך זמן.

ומה לגבי מיצי פירות?

כאשר פרי נסחט למיץ, למעשה, כל הסיבים נזרקים ואנו שותים רק מים וסוכר. 

כוס מיץ תפוזים, למשל, מכילה לפחות 3 תפוזים כך, שהערך הקלורי הוא של 3 מנות פרי ולא אחת כמומלץ. בנוסף לכך, עליית רמת הסוכר היא חדה בשתיית מיצים והמלצתי היא להפחית במזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה.
תאכלי את הפרי, אל תשתי אותו ☺


שילוב פחמימות בתפריט היומי:

חשוב מאוד להקפיד לא לצרוך את הפחמימה לבדה בארוחה, אלא, להקפיד לשלב עם חלבון או שומן- כך רמת הסוכר עולה באיטיות ויש תגובה מאוזנת יותר בהפרשת האינסולין.  
למשל: לחם עם גבינה או אבוקדו על פני ריבה, דגנים עם חלב או יוגורט ולא כנשנוש, פסטה בכמות קטנה יותר אך בשילוב עם עוף וכדומה…


ההריון הוא חוויה מופלאה, הגוף שלנו מייצר חיים שלמים בתוכו, לצד כל מיני חוויות ותופעות פחות נעימות.. 😉 אם נדע לתחזק אותו גם בתקופה הזו, נוכל להקל על עצמנו!

 

דילוג לתוכן